Bila Dipuji...hik..hik..
Hmm.. bagaimana jika anda dipuji?? Mesti senyum sakan ... sampai ke telingakan, atau kalau tak senyum di luaran... senyummm jugak dalam hati.. terasa "kembang" jer..... YES ! itulah realitinya bila diri dipuji.
Gitulah bila my Hubby puji isterinya yang sorang nie.... "Sedaplah Combi masak..." "Macamana cara combi masak pajeri terung?"... kih..kih...kih.. bila dengar kata-kata sedemikian... rasa "kembang" jer.. hahahaha.... begitulah bangga perasaan kita masa tu... Alhamdullilah pandai jugak den masak... walhal kekadang masih terkial-kial lagi kat dapur tu...
Hakikatnya bukan senang pasangan suami isteri nak memuji pasangan masing-masing... apa-apa pun Thank You Sayang... kerna puji isteri u pandai masak .... akan ku ingat sampai bila-bila !!
Jika difikir-fikirkan ... betapa pentingnya pujian dalam hidup ini .. dan ingin ku tanya diri ini.... Bagaimana bentuk pujian kita selama ini kepada kepada Allah S.W.T??
Segala PUJI bagi ALLAH SWT, Tuhan sekelian Alam.Allah mendengar akan orang yang memuji-Nya.Ya Tuhan kami! Bagi-Mu segala puji.
Kita akan melafazkan segala puji bagi Allah SWT sekurang-kurangnya 17 kali di dalam Al-Fatihah dan 17 kali ketika iktidal di dalam solat 5 waktu sehari semalam. Malah kita melafazkannya berulang kali ketika berzikir. Kita melafazkannya lagi setelah kita makan, setelah kita diberi kejayaan, setelah kita mendapat berita yang baik dan sebagainya.
SELURUH PUJIAN DAN SELURUH APA YANG ADA DI LANGIT DAN DI BUMI BESERTA ISINYA ADALAH LAYAK DAN MILIK HANYA UNTUK ALLAH SWT.
Bagi anda yang ingin mencuba boleh cuba resepi ini .... daripada website hanieliza
Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
Nota Tambahan Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.
Comments